3-fjellsturen i YTRE Gulen 2019

TOPPERS: Hele turfølget samlet på dagens første topp, Veten på Byrkensfjellet
TOPPERS: Hele turfølget samlet på dagens første topp, Veten på Byrkensfjellet Foto: Torill Birknes

Tidenes toppturer i havgapet

I strålende sol og sommertemperatur besteg denne spreke gjengen de tre høyeste fjelltoppene i Ytre Gulen på søndag.

For sjette år på rad inviterte Ytre Gulen Idrettslag, Ytre Sogn Turlag og Barnas Turlag Gulen til 3-fjellstur. På turen bestiges Veten (194moh) på Byrknes, Piltevarden (194moh) på Mjømna og Midtbøfjellet (245moh) på Sandøy.

55 turglade barn og voksne var møtt fram. De aller fleste ble med på alle tre toppene.

-Vi klarte det!

-Nå er jeg rett og slett litt stolt av meg selv. Det føles utrolig godt å ha klart det, sier Marielle Loua Stene som gikk turen for første gang sammen med venninnen Tone Osland. De forteller at de har hatt lyst til å bli med i flere år, men at det har kollidert med andre arrangement -  og de har tenkt at det kanskje ville bli for tøft med tre fjell på en dag.

-Det var det absolutt ikke. Vi var litt slitne da vi skulle gå opp det siste fjellet, men mest av alt var det en flott dag og en flott tur. Vi blir med neste år og, sier Tone.


Mange barn og unge

På årets tur var det mange barn og ungdommer som var med, noe arrangørene setter ekstra stor pris på. Etter turen blir alle disse hedret med medalje og applaus på Skjerjehamn.

-Jeg rater denne turen til en klar 10-er sier, Leane Hosøy (15). Den spreke jenta fra Byrknes er i en særklasse når det kommer til 3-fjellsturen. Sammen med Ådne Wilberg (12) fra Mjømna er de de eneste barna som har gått opp alle fjellene alle de seks gangene turen har blitt arrangert.

-I dag var det egentlig litt for varmt så jeg må nok trekke fra et poeng på grunn av det. Bortsett fra det var turen kjempefin, gliser Ådne.


Overraskelse til barna

3-fjellsturen starter på Byrknes der arrangørene frakter turfolket med bil til løypestart. Etter Byrknesfjellet er det bil til Mjømna der idrettslaget stiller med deilig frukt, nøtter, kaffe og vann til turfolket på kirkekaia. Når alle er gode og mett,e begynner turen opp Mjømnefjellet der de går den samme stien som brukes av Piltevarden Motbakkeløp, en flott bygd steintrapp med 43 prosent stigning som går opp langs det bratteste partiet på fjellet. Fra Mjømna går turen videre til Ånneland på  Sandøy der Barnas Turlag står klare med en liten overraskelse til alle barna. Dagen avsluttes med felles måltid og medaljer til barna på Skjerjehamn. Turen går i et terreng og et tempo som gjør at det skal være mulig for de aller fleste, både ung og gammel, å bli med på alle fjellene dersom de ønsker det. Men det er også lagt til rette for at deltakere kan velge å bli med på kun en eller to av toppene. 3-fjellsturen er gratis og krever ikke påmelding.

-Vi har hatt en kjempefin dag. Det beste med turen er vel egentlig det å gå sammen med venner og prate. Og ikke minst det utrolig fine været vi har hatt i dag. Vi håper virkelig at vi kan bli med neste år også, sier en sprudlende gjeng ungdomsskole-elever fra Ytre Gulen mens de koser seg med suppe i solveggen på Skjerjehamn.

Av Linn Dyveke Wilberg

Skrevet av Kari Einen 29. april 2019